Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po
jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na
koniec wlej olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.Blachę o wymiarach 35x38 (blaszka z piekarnika) wyłóż papierem do
pieczenia posmarowanym masłem.
3.Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w piórka. Owoce wyłóż na
przygotowaną blachę, posyp cukrem i cynamonem.
4.Na tak przygotowane jabłka wylej ciasto biszkoptowe. Piecz 30-40 min w
temp.180*C.
5.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odczekaj chwilę, po czym wyłóż z
blaszki spodem do góry.
6.Ściągnij papier. Gorący biszkopt zwiń w roladę.
7.Posyp cukrem pudrem.
Porady
Wyciągając ciasto przykryj biszkopt czystą ściereczka i szybko odwróć blaszkę. Ściereczka ułatwi zwijanie rolady.
Komentarze