Taką roladę piekłam pierwszy raz, obawiałam się o jej efekt. Ciasto wyszło super, naprawdę pyszne. Ponadto wykorzystałam jabłka z własnej działki. Idealne ciasto do porannej kawy.
30 min
Składniki:
Składniki:
Forma 43x38 cm
5 jajek
Szczypta soli
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek (u mnie papierówki)
Cynamon
1 galaretka cytrynowa
Papier do pieczenia
3 łyżki bułki tartej
tłuszcz do formy - mnie masło
Cukier puder
Sok z cytryny
Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, wysypać równomiernie galaretkę. Jajka wybić posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z olejem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać równomiernie na jabłka, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyłożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie zdjąć papier, zrolować ciasto w roladę, pozostawić do wystygnięcia. Dowolnie udekorować(u mnie ciasto posypałam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i płatkami migdałowymi).
Komentarze