Rolada z jabłkami i bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki rodzynek
    1 duże jabłko
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki ziaren słonecznika
    cukier puder do posypania

Rolada z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na roladę 1. Masło roztopić i przestudzić.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
    Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę., dodać przesianą mąkę i zmiksować.
    Wlać rozpuszczone masło cały czas miksując. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
    łyżką.
    Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
    Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki.
    Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone,
    bo nam popęka przy rolowaniu.
    Po upieczeniu gorące wykładamy na ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy w roladę.
    Odstawiamy zawinięte w ściereczkę do całkowitego wystudzenia.
    Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy