ROLADA Z JABŁUSZKAMI

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest to najszybsze ciasto chyba jakie można przyrządzić nawet w czasie gdy goście dzwonią ,że już idą .Polecam pyszne i na zimno i na gorąco.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier zwykły drobny: 1 szklanka
    - cukier waniliwy: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - jabłka (np. antonówka, szara reneta): 1500 gramów

Rolada z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skóry pokroić na ósemki ułożyć na dużej blasze /takiej z piekarnika/ wyłożonej papierem do pieczenia posypać cukrem pudrem i cynamonem jak kto lubi.Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczypta soli i cukrem i cukrem waniliowym na puszystą lśniącą pianę dodać kolejno do ubitej piany żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać.Masę wylać na ułożone jabłka delikatnie i równo rozsmarować całość.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Cna 30-35 minut.Gorące wyjąć przykryć lnianą ściereczką i dużą deską odwrócić papierem do góry .Zdjąć delikatnie papier i na gorąco zwinąć w roladę .Pozostawić do ostudzenia.przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem .

Komentarze

Podobne przepisy