Rolada z karczku faszerowana kapustą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 1/2 kg karczku
    35 - 40 dag słodkiej kapusty
    3 - 4 suszone grzybki
    1 cebula
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    tłuszcz
    oliwa
    sól
    pieprz

Rolada z karczku faszerowana kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć i rozbić na grubość ok. 1 cm. Posolić i popieprzyć. Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć. Grzyby namoczyć (najlepiej w przeddzień), ugotować i zemleć. Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.
  • 2. Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
  • 3. Piec w piekarniku przez ok.1 1/2 godz. w temp. ok. 180*C.
  • 4. Po upieczeniu pokroić w plastry, a z powstałego wywaru można przygotować sos z mąki i śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy