Rolada z karczku faszerowana kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć i rozbić na grubość ok. 1 cm. Posolić i popieprzyć. Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć. Grzyby namoczyć (najlepiej w przeddzień), ugotować i zemleć. Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.
2.Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
3.Piec w piekarniku przez ok.1 1/2 godz. w temp. ok. 180*C.
4.Po upieczeniu pokroić w plastry, a z powstałego wywaru można przygotować sos z mąki i śmietany.
Komentarze