Rolada z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z kurczaka wyciągamy kości tak, aby nie uszkodzić skóry.
2. Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę,pieczarki (starte na łezkach), pieprz, sól wg uznania.
3. Kurczaka kładziemy skórą do dołu, układamy na nim mięso mielone i marchew pokrojoną w paski oraz kilka całych pieczarek.
4. Kurczaka zawijamy jak roladę wzdłuż ułożonych pasków z marchwi, szyjemy nicią i wsadzamy do siatki do wędzenia szynki. Wówczas nacieramy mieszanką z soli, pieprzu i papryki słodkiej, polewamy niewielką ilością oleju.
5. Wykładamy na formę i nakłuwamy, by tłuszcz miał ujście.
6. Pieczemy w 200 st C, gdy kurczak zacznie się dobrze piec, temperaturę zmniejszamy do 180 st C.
Komentarze