Rolada z kurczaka Zdzisława

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Kurczak jest dobry w każdej formie i na zimno, i jako pieczeń i jako danie główne-w tym wydaniu wygląda naprawdę okazale

  • Dla 5 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - kurczak o wadze ok. 1,5kg: 1 kilogram
    - 2 cebule: 2 sztuki
    - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 50 dekagramów
    - 2 cebule: 2 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżeczki
    - bulion: 60 mililitrów
    - przyprawy: cukier, tymianek,pieprz czarny, szałwia,bazylia: 2 łyżki
    - miód płynny: 2 łyżki

Rolada z kurczaka zdzisława - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka filetujemy, nacieramy przyprawami, odstawiamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie wyrabiamy mięso z cebulą (postępujemy identycznie jak w przypadku mielonych). Tak powstała masa faszerujemy kurczaka. Koniec związujemy solidnie. Nacieramy przyprawami, miodem oraz co ważne wlewamy 30ml bulionu (może być z kostki, ewentualnie rosół). Tak pieczemy przewracając z 2 stron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Systematycznie podlewamy sokiem z kurczaka oraz bulionem. Podajmy ciepły jako 2 danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy