Rolada z masą kefirową

0 (0 ocen)

Takie małe co nieco

Składniki:

  • 4 jajka
    50 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 szklanka cukru pudru + 5 łyżek
    1 szklanka kefiru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g masła roślinnego
    kilka kropel aromatu waniliowego
    śmietanfix

Rolada z masą kefirową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1 szklanką cukru pudru. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao,pod koniec całość mieszamy drewnianą łyżką.
    Ubijamy białka i przekładamy do ciasta kakaowego,mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę,zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło ucieramy na puszystą masę z resztą cukru pudru.
    Stopniowo wlewamy kefir nie przerywając miksowania.Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i śmietanfix.
    Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy przygotowanym kremem(zostawiamy przy brzegach 1 cm wolnego miejsca)
    Całość zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
    Wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.

Porady

Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem puodrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy