Rolada z masą kefirową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 1 szklanką cukru pudru. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao,pod koniec całość mieszamy drewnianą łyżką.
Ubijamy białka i przekładamy do ciasta kakaowego,mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
2.Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę,zawijamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę z resztą cukru pudru.
Stopniowo wlewamy kefir nie przerywając miksowania.Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i śmietanfix.
Ostudzone ciasto rozwijamy i smarujemy przygotowanym kremem(zostawiamy przy brzegach 1 cm wolnego miejsca)
Całość zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Wstawiamy do lodówki żeby ciasto się schłodziło.
Porady
Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem puodrem
Komentarze