Rolada z musem jezynowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rolada z musem jeżynowym doskonała na każdą okazję

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorącej wody
    Mus:
    200 ml śmietany 30 %
    1 op. Śmietan-fixsu
    1/2 kg jeżyn
    1/2 słoiczka dżemu z jeżyn

Rolada z musem jezynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oeaxhm 1. Jajka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać gorącą wodę, dokładnie wymieszać.
  • image-266yji2 2. Przygotować formę o rozm. 20x32cm, posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 14 min. Po upieczeniu wyjąć na bawełnianą ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć z nią w roladę. Odstawić do wystygnięcia.
  • image-1y8ijcl 3. Jeżyny zmiksować. Śmietanę ubić ze śmietan – fiksem, wymieszać z musem jeżynowym
  • image-1ou7twv 4. Roladę rozwinąć posmarować dżemem a następnie musem
  • image-1aps9dx 5. Ostrożnie zwinąć i odstawić do lodówki na około 2 godz aby masa stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy