Rolada z pasztetu

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis z kuchni azerbejdżańskiej

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa lub inna: 1 kilogram
    - olej: 3 łyżki
    - duża posiekana cebula: 1 sztuka
    - obrana i ugotowana marchewka: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - niesolone masło: 0.67 szklanki

Rolada z pasztetu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę obrać z błon i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować 6 szklanek wody, dodać wątrobę i gotować 15 minut. Wyjąć i zmiksować. Na tłuszczu smażyć cebulę przez 7 minut. Zmiksować. Osobno zmiksować ugotowaną marchewkę. Następnie dokładnie wieszać ze sobą puree z wątroby, cebuli i marchewki. Masę wyłożyć na papier pergaminowy. Uformować prostokąt o wymiarach 35 x 25 cm. Przy pomocy noża rozsmarować na masie z wątroby masło. Przy pomocy papieru ostrożnie zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Zdjąć papier, kroić w plastry i podawać z chlebem lub krakersami.

Komentarze

Podobne przepisy