Rolada z piersi indyka z żurawinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pierś indyka jest delikatnym,chudym mięsem.Jeśli dodamy do pieczenia niezbyt tłusty boczek i żurawiny,mięso nabierze niezwykłego aromatu i lekko kwaskowatego smaku.Dobre na zimno i na gorąco.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1,2 kg piersi z indyka
    10 plasterków chudego boczku wędzonego
    4 ziarnka jałowca
    sól
    łyżeczka pieprzu
    5 całych główek czosnku
    4 łyżki żurawiny
    3 łyżki oleju
    2 szklanki białego wina
    2 łyżki masła

Rolada z piersi indyka z żurawinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbij na duży płat umyte mięso.Utłucz jałowiec z pieprzem i płaską łyżeczką soli.Oprósz mięso przyprawami z obu stron.Obierz główki czosnku z luznych osłonek i odetnij 1 cm góry.
  • 2. Posmaruj mięso żurawiną.Ułóż na niej plastry boczku.Zwiń płat mięsa wzdłuż dłuższego boku.Zepnij wykałaczkami.
  • 3. Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni.Obsmaż mięso ze wszystkich stron.Przełóż je do brytfanki,zalej winem,tłuszczem ze smażenia i obłóż główkami czosnku.
  • 4. Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni).Piecz 30 minut pod przykryciem,polewając często sosem z pieczeni.Odkryj brytfankę,polej mięso sosem z pieczeni,posmaruj masłem i dopiecz 20 minut bez przykrycia.

Porady

Roladę możesz też obwiązać bawełnianą nicią.Postaraj się kupić mięso,które da się uformować na płat o możliwie dużej powierzchni.

Komentarze

Podobne przepisy