Rolada z rabarbarem

0 (0 ocen)

Szybka i tania w przygotowaniu rolada z przepisu siostry Anastazji, w oryginalnym przepisie są jabłka, które zastąpiłam rabarbarem.

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

    50 dag rabarbaru
    50 g cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania

Rolada z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Rabarbar obrać i pokroić w 1 cm. kawałki. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć rabarbar, posypać cukrem.

  • * 2. Na rabarbar wylać przygotowane wcześniej ciasto,
  • * 3. wyrównać powierzchnię.
  • 4. Piec na złoty kolor w temp. 170*C przez ok. 20 min.

  • 5. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy