Rolada z salami i serem wg moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, dzielimy na dwie połowki, mięso rozkroiwamy lekko wzdłuż, potem przyprawiam solą i przyprawą do kurczaka, odstawiam do lodówki na 1 godzinę
2.Następnie na każdą połówkę kładziemy 8 plasterków salami i 8 plasterków sera, a na ser troszkę masła. Połówki zawijamy w roladę i związujemy sznurkiem, aby się nie rozleciało podczas smażenia
3.Rolady obtaczamy w jajku a potem w płatkach kukurydzianych, i smażymy na oleju, tak aby się lekko zarumieniły. Potem układamy w naczyniu żaroodpornym, i wkładamy do piekarnika na ok 1 godz, tem. 180*C, Można przykryć folią aluminiową na 15 min., unikniemy spieczenia mięsa.
Po przestygnięciu, zdejmujemy sznurek, przed podaniem kroimy na plasterki ok.1 cm, i jeszcze podgrzewamy aby były ciełe.
Porady
Gotowe roladki podajemy ciepłe z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Komentarze