Rolada z serduszkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna propozycja deseru, miła dla oka, słodziutka, pycha :)

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    5 czubatych łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
    odrobina barwnika czerwonego sypkiego
    masa:
    500 ml śmietanki tortowej 30 %
    szklanka mleka w proszku
    1 czubata łyżka żelatyny

Rolada z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z serduszkami. 1. Ubijamy na sztywno 4 białka z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. Do woreczka śniadaniowego wkładamy 3 łyżki ciasta, wsypujemy barwnik i miętolimy w woreczku by dobrze wymieszać. Ucinamy koniuszek torebki i wyciskamy kleksy w kształcie serduszek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na rolady.
  • Rolada z serduszkami. 2. Resztę ciasta też przełożyłam do torebki śniadaniowej ucięłam koniuszek i wypełniłam resztę blaszki jasnym ciastem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam 20 minut.
    Po upieczeniu zwinęłam całą roladę razem z papierem i odstawiłam do wystygnięcia.
  • 3. Żelatynę najpierw namoczyłam w łyżce zimnej wody, potem dolałam wrzątku by było 1/4 szklanki, odstawiłam do przestudzenia.
    Zimną śmietanę ubijamy, jak jest już prawie ubita dosypujemy szklankę mleka w proszku nadal ubijając, a następnie wlewamy chłodną ale płynną żelatynę. Naszą roladę rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy.
    Proponuję masę zrobić z połowy bo jednak tej było za dużo i rolada się ładnie nie zrolowała :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy