Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier, ciągle ubijając i dodawać po jednym żółtku.Dodać przesiane mąki z proszkiem. Wymieszać delikatnie i dodać olej.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać na blaszkę, rozprowadzić równomiernie. Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
Czystą lnianą ściereczkę posypać cukrem waniliowym. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Oderwać papier, roladę zwinąć ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia.
2.Śmietankę ubić, serek zmiksować z cukrem i połączyć ze śmietanką.
Umyte truskawki pokroić na drobniejsze kawałki.
Roladę rozwinąć, posmarować kremem, wyłożyć truskawki, zwinąć bez ściereczki.
Schłodzić w lodówce ok godziny, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Można dodać dowolne owoce: jagody, morele, brzoskwinie
Komentarze