Rolada ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszce wielkości piekarnika. pieczemy ok 10-15 min w 180 stopniach.
2.Wyjmujemy jeszcze ciasto, wykładamy na rozłożoną szmatkę posypaną i zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia z ciasta i zawijamy w szmatkę. Odstawiamy do wystudzenia
3.śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix i cukier puder
4.na ostudzony biszkopt nakładamy śmietanę i zwijamy. chłodzimy.
przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem
Komentarze