1.Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do
połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę.
Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.
Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy
róg i robimy kontury na całej blasze(tak żeby przypominały łatki szyi żyrafy ;). Wkładamy na
3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż
wystygnie.
2.W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto
czekoladowe na blachę ze wzorem.
Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i delikatnie zdejmujemy papier. Na czysty papier układamy nasze ciasto tak żeby wzór był pod spodem i rolujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
3.Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno.
Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach.
Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.SMACZNEGO
Komentarze