Roladka jajeczno-serowa w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 25 min

Z miłości do sera...i swojego ukochanego

  • 25 min

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie,
    3 jajka,
    1 kulka sera mozarella,
    20 dag sera żółtego,
    20 dag polędwicy sopockiej,
    pół czerwonej paprki,
    1 mała cebulka,
    1 łżyeczka mleka,
    zioła prowansalskie,
    oregano,
    tymianek,
    sól,
    pieprz.

Roladka jajeczno-serowa w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Roztrzepać 2 jajka i jedno białko z ziołami prowansalskimi, oregano i odrobiną pieprzu oraz solą.
    2. Część płynu rozlać na ułożone wcześniej ciasto francuskie i dokładnie rozsmarować. Posypac startym żółtym serem. Pokrojoną na małe kwadraciki cebulkę, szynkę oraz paprykę ułożyć na cieście, posypać pokrojoną mozarellą. Wylać resztę startych jajek z ziołami na farsz. Zawinąć jak roladę.
    3. Żółtko wymieszać z tymiankiem i posmarować zwiniętą roladę.
    4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni na 20 minut.
    Smacznego!

Porady

Potrawa prosta i szybka, Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy nakłuć widelcem w kilku miejscach. Cebulkę i paprykę przed odłożeniem na ciasto najlepiej zeszklić na patelni aby były miękkie i soczyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy