Roladki powstały ze składników , które akurat miałam w lodówce. Eksperyment udany. A dzięki długiemu duszeniu i podlewaniu ich , mięso staje się kruche i delikatne.
2 godz.
Składniki:
4 plastry schabu
dwa średnie ogórki kiszone
jedna mała cebula do farszu plus jedna do podsmażenia z sosem
4 plastry salami, jeśli są małe to 8
musztarda
vegeta,pieprz
masło do smażenia
kostka mięsna
łyżka mąki do zagęszczenia sosu plus jedna do obtoczenia roladek
Roladka schabowa z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy vegetą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na schab kładziemy salami, cebulę pokrojoną w piórka i ogórki pokrojone w słupki. Zwijamy w roladkę . Obtaczamy w mące i smażymy na maśle. Dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Gdy roladki nabiorą złotego koloru podlewamy je co jakiś czas wrzącą wodą.
Dodajemy kostkę mięsną. Dusimy przez ok 60 minut na małym ogniu. Na końcu sos zagęszczamy roztworem mąki z wodą.
Komentarze