1 pojedyncza jak największa pierś z kurczaka
3-4 łyżki usmażonych wcześniej (z dodatkiem cebulki i śmietany 30%) grzybów leśnych
sól, pieprz do smaku
panierka: 1 roztrzepane jajko, mąka, bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Roladka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka rozklepać jak najcieniej nie robiąc przy tym dziur w mięsie, posypać solą i pieprzem.
Przesmażyć na płaskiej łyżce masła drobno posiekaną cebulkę, dodać pokrojone kapelusze borowików, kozaków lub maślaków obranych ze skórki. Doprawić do smaku solą i białym mielonym pieprzem, wlać 3 łyżki śmietany i jeszcze krótko poddusić.
Wzdłuż płata nałożyć usmażone grzyby, delikatnie zwinąć w roladę.
Panierować najpierw w mące, potem w jajku i bułce,
smażyć na głębokim oleju aż będzie dobrze zrumieniona.
Porady
Gotowe można pokroić w plastry i podać jako przystawkę, lub jako danie obiadowe z frytkami.
Komentarze