Roladka z grzybami

0 (0 ocen)

Taka roladka posmakuje na pewno :)

Składniki:

  • 1 pojedyncza jak największa pierś z kurczaka
    3-4 łyżki usmażonych wcześniej (z dodatkiem cebulki i śmietany 30%) grzybów leśnych
    sól, pieprz do smaku
    panierka: 1 roztrzepane jajko, mąka, bułka tarta
    olej do głębokiego smażenia

Roladka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0602yop 1. Pierś z kurczaka rozklepać jak najcieniej nie robiąc przy tym dziur w mięsie, posypać solą i pieprzem.
    Przesmażyć na płaskiej łyżce masła drobno posiekaną cebulkę, dodać pokrojone kapelusze borowików, kozaków lub maślaków obranych ze skórki. Doprawić do smaku solą i białym mielonym pieprzem, wlać 3 łyżki śmietany i jeszcze krótko poddusić.
    Wzdłuż płata nałożyć usmażone grzyby, delikatnie zwinąć w roladę.

    Panierować najpierw w mące, potem w jajku i bułce,
    smażyć na głębokim oleju aż będzie dobrze zrumieniona.

Porady

Gotowe można pokroić w plastry i podać jako przystawkę, lub jako danie obiadowe z frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy