Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurczak nadziewany kurczakiem? Dlaczego nie. Dwa różne smaki wspaniale uzupełniają się ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (pojedyncze)
    2 wędzone pałki kurczaka
    papryka konserwowa
    sól ,pieprz

    Sos:
    250 g pieczarek
    250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe)
    cebula
    1 łyżka masła
    600 ml bulionu wołowego
    1 łyżka mąki

Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki drobiowe z wędzonym kurczakiem 1. Filety kroimy na pół i cienko rozbijamy. Wędzonego kurczaka (bez skóry) oddzielamy od kości. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Na środek rozbitych filetów kładziemy po kawałku papryki i wędzonego kurczaka. Zawijamy roladki ,owijamy nicią ,oprószamy solą i pieprzem.
    Sos:
    Cebulę siekamy ,pieczarki i boczniaki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z cebulą smażymy na maśle. Oprószamy mąką ,chwilę podsmażamy ,zalewamy bulionem (cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć ,wkładamy roladki i dusimy na małym ogniu 30 min.
    Przed podaniem z roladek zdejmujemy nić kuchenną. Podajemy polane z sosem i ziemniakami z wody. U nas w wersji z sałatą w śmietanie.

Komentarze

Podobne przepisy