Roladki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Pyszne roladki makowe na każdą okazję. Dziś zachciało mi się do kawusi coś słodkiego, więc wpadłam na pomysł, aby zrobić roladki makowe.

Składniki:

  • CIASTO
    masa makowa -1 puszka
    mąka - 0,5 kg
    drożdże świeże - 50 g
    mleko -0,5 szkl
    masło lub margaryna -150 g
    jajka -2 szt
    białko do posmarowania roladek -1 szt
    sól -szczypta
    cukier -100 g
    orzechy włoskie tarte do posypania

Roladki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże. Mleko podgrzać w rondelku, ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać.
  • 2. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 3 części.
  • 4. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty, posmarować placki masą makową.
  • 5. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić w szersze plastry
  • 6. Drewnianą łyżką, nacisnąć przez środek każdej roladki, aby boki uniosły się do góry.
  • 7. Białko roztrzepać widelcem, posmarować pędzelkiem roladki, posypać tartymi orzechami.
  • 8. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 9. Układać roladki na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w 190 stop.przez ok.20 minut

Komentarze

Podobne przepisy