Roladki schabowe w sosie szczawiowym

0 (0 ocen)

Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego oprócz zupy. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 700 g schabu
    40 g szczawiu
    garść szpinaku
    sól z pieprzem
    2 listki laurowe
    kilka ziarenek angielskiego ziela
    0,7 l wody
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy