Byłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego oprócz zupy. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne.
Składniki:
700 g schabu
40 g szczawiu
garść szpinaku
sól z pieprzem
2 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
0,7 l wody
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Roladki schabowe w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze