Roladki schabowe z oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Duszone w pieczarkach kruche roladki ze schabu, nadziane suszonymi pomidorami i wyrazistym oscypkiem świetnie sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaczków i lekkiej sałatki.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 plastrów schabu bez kości
    pół słoika suszonych pomidorów w oliwie
    ½ dużego oscypka
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
    oliwa z suszonych pomidorów
    400g pieczarek
    0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego
    łyżka mąki

Roladki schabowe z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę.
    Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy.
    Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami i lekką sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy