Roladki schabowe z warzywami i szynką wędzoną

0 (0 ocen)

Smaczne, kolorowe roladki. Choć przygotowanie zajmuje trochę czasu, warto je zrobić na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 kg. schabu bez kości
    3 średnie ogórki kiszone
    3 płaty papryki marynowanej (najlepiej swojej roboty)
    2 średnie cebule
    10-12-(zależy ile mamy kotletów) cieniutkich plasterków szynki wędzonej długo dojrzewającej (np.szwarcwaldzka)
    sól, świeżo mielony pieprz, olej do smażenia, 1 czubata łyżka mąki

Roladki schabowe z warzywami i szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 1,5-2cm. plastry i rozbijamy bardzo cienko. Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, paprykę w słupki (jeśli to możliwe ściągamy z papryki skórkę), a cebulę w piórka. Każdy płat mięsa solimy, pieprzymy, kładziemy plaster szynki wędzonej, kawałek ogórka,1-2 słupki papryki i kilka piórek cebuli. Zwijamy roladki i obwiązujemy bawełnianą nitką.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano.
    Mięso podlewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do miękkości ok. 40 min.Wyjmujemy roladki i ściągamy nić. Mąkę rozrabiamy z wodą i zaciągamy sos. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy