Roladki schabowe z warzywami i szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 1,5-2cm. plastry i rozbijamy bardzo cienko. Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, paprykę w słupki (jeśli to możliwe ściągamy z papryki skórkę), a cebulę w piórka. Każdy płat mięsa solimy, pieprzymy, kładziemy plaster szynki wędzonej, kawałek ogórka,1-2 słupki papryki i kilka piórek cebuli. Zwijamy roladki i obwiązujemy bawełnianą nitką.
2.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiano.
Mięso podlewamy wodą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy do miękkości ok. 40 min.Wyjmujemy roladki i ściągamy nić. Mąkę rozrabiamy z wodą i zaciągamy sos. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem.
Komentarze