Roladki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Roladki z dżemem truskawkowym własnej roboty:)

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 jajka
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dżem truskawkowy

Roladki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli, dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 - 180 ºC przez 30 min.
  • 2. Gdy biszkopt wyrośnie wysoki przecinamy go na pół smarujemy dżemem i zawijamy w roladę . Chowamy do lodówki na 15min i gotowe:)

Porady

Jeśli chodzi o roladki lepiej jest piec biszkopt na prostokątnej formie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy