Pyszne mięciutkie roladki wołowe z boczkiem cebulką i ogórkiem, najlepiej smakują podane z kluskami śląskimi i surówką z buraczków lub czerwonej kapusty.
Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa dość cienko rozbijamy, cebulę kroimy w pióra, boczek i ogórki kroimy w słupki. Plastry mięsa smarujemy musztardą oraz posypujemy majerankiem. Na brzegu każdego mięsa układamy słupki boczku, ogórka i pióra cebuli, każdą roladkę zwijamy dość ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczką.
2.Roladki obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podlewamy niewielką ilością wody, żeby tylko przykryła roladki, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą maggi. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Porady
Roladki wołowe podajemy z surówką z czerwonej kapusty i kluskami śląskimi.
Komentarze