Roladki z bakłażanów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla mojej 3-osobowej rodziny. Lubię ciekawe i zarazem łatwe do przygotowania dania. Roladki są świetną przekąską. Czasem podaję je jako przystawkę na okolicznościowych imprezach.

Składniki:

  • ● 3 duże bakłażany
    ● 3-4 pomidory
    ● olej
    ● sól

    Sos czosnkowy:
    ● 100 ml majonezu
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● 1/2 pęczka koperku

Roladki z bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, odcinamy
    końce i kroimy w cienkie
    podłużne plastry. Aby pozbyć
    się charakterystycznej dla bakłażana
    goryczy, plastry delikatnie
    nacinamy w kratkę
    i obficie posypujemy solą. Odstawiamy
    do chwili, aż puszczą
    sok. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na
    złoty kolor. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy sos: czosnek
    obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Mieszamy z majonezem.
  • Roladki z bakłażanów 3. Pomidory myjemy, sparzamy,
    obieramy i kroimy w ósemki.
    Koperek myjemy, osuszamy,
    od łodyżek oddzielamy gałązki
    z zielonymi listkami.
  • 4. Sosem smarujemy plastry
    bakłażana. Na końcu każdego
    kładziemy cząstkę pomidora
    i starannie zwijamy w roladki
    (można je spiąć wykałaczkami).
    Roladki na talerzu dekorujemy
    koperkiem.

Porady

● Roladki można też zrobić z młodej cukinii. ● Do środka każdej roladki warto włożyć pasek niebieskiego sera pleśniowego. ● Aby sos był lżejszy, majonez możemy zmieszać z jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy