Roladki z kurczaka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W ciepły letni dzień odwiedziliśmy rodzinę Bernadetty i Marcina Szymczyków z Dobrkowa, którazaprosiła nas na lekki obiad w ogrodzie.

Składniki:

  • ● 3 podwójne filety z kurczaka
    ● 30 dag pieczarek
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1/4 łyżeczki przyprawy do pizzy lub ziół prowansalskich
    ● przyprawa uniweralna
    ● olej
    ● 3 łyżki bułki tartej
    ● masło

Roladki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy i smażymy na odrobinie oleju, dodając przyprawy do smaku. Studzimy i miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. Mięso mieszamy w rondlu z masą pieczarkową i podlewając wodą, gotujemy ok. 40 minut. Mieszamy, by się nie przypaliło. Do farszu, jeśli jest zbyt wodnisty, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
  • 3. Filety przekrawamy na duże plastry i delikatnie rozbijamy. Nakładamy farsz, zwijamy i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    Jeśli zostało nam trochę farszu, posypujemy nim roladki. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy