Roladki z marchewką w prosciutto

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na smakowite i lekkie roladki z indyka ze swieżym rozmarynem i marchewką, otulone w szynkę parmeńską. Roladki są soczyste, aromatyczne oraz bardzo pożywne. Są idealnym dodatkiem do obiadu lub świetną propozycją na przystawkę, serwowaną np. z sosem czosnkowym. Gorąco polecam :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z indyka
    - 2 - 3 marchewki
    - świeży rozmaryn
    - kilka plastrów prosciutto
    - sól i pieprz
    - czosnek granulowany
    - bulion drobiowy
    - olej do smażenia

Roladki z marchewką w prosciutto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pierś z indyka kroimy na sznycle, które delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.
  • 2 2. Marchewki obieramy i gotujemy w lekko osolej oraz posłodzonej wodzie. Ostudzone marchewki dzielimy na mniejsze kawałki i owijamy je w mięso indyka.
  • 3 3. Każdą roladkę oprószamy delikanie czosnkiem granulowanym (lub nacieramy świeżym ząbkiem czosnku), a następnie owijamy w plater prosciutto.
  • 4 4. Roladki obsmażamy z obu stron na delikatnie złoty kolor, a następnie podlewamy je bulionem drobiowym i chwilę dusimy pod przykryciem. Gotowe roladki serwujemy jako dodatek do obiadu lub przystawkę. Życzę smacznego! :D

Porady

Roladki doskonale komponują się z lekkim sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy