Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    6 płatów mintaja
    200 g mrożonego szpinaku
    100 g ryżu

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g mini marchewek

    Składniki robocze:
    Przyprawa do ryb
    0,5 szklanki bulionu
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 18%
    0,5 łyżeczki świeżego koperku
    1 łyżka masła
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 ząbki czosnku
    Sól
    Pieprz

Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05xyda3 1. Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż.Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem.
  • image-148p27y 2. W kolejnym gotujemy mini marchewki.
  • image-08s2y90 3. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym.
  • image-13kng58 4. W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.
  • image-15k7wgn 5. Podlewamy nim rybne roladki. Pieczemy przez 35 minut w 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy