Upieczone roladki z suszonymi owocami, które nadają odrobinę slodkości
1 godz. 50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
00 g rodzynek
300 g suszonej żurawiny
300 g suszonych moreli
3 szt. piersi z indyka/kurczaka
300 g pistacji
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 szkl. sok jabłkowy
Roladki z suszonymi owocami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki, suszone morele i suszoną żurawinę namaczamy przez ok 1 godzinę w soku jabłkowym. Kroimy następnie suszone owoce na drobniejsze części. Pierś z indyka/kurczaka rozbijamy na cienki płat. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na mięso układamy namoczone i pokrojone suszone owoce. A na sam wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Mięso zwijamy aby powstała roladka.
Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i układamy tam roladki. Pieczemy w temp. 170 st C do uzyskania złocistego koloru. Co 15 minut polewamy roladki sokiem jabłkowym pozostałym po namoczonych suszonych owocach.
Komentarze