Roladki ze śliwką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    4 plastry surowej szynki wędzonej
    garść suszonych śliwek
    0.5 l bulionu warzywnego
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda
    łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia

Roladki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy dość cienko. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i majerankiem. Z jednej strony smarujemy musztardą (pół łyżeczki). Na mięsie układamy śliwki, zwijamy ciasno roladki. Każdą roladkę owijamy plastrem szynki. Roladki obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.

    SMACZNEGO!

Porady

Do sosu warto dodać kilka śliwek, dzięki czemu nabierze pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy