Rolady z gruszką, serem i imbirem

0 (0 ocen)

Rolady łączą w sobie smaki ostre i lekko słodkie, to za sprawą gruszki i pasty curry i imbiru. Duszone w ciemnym sosie grzybowym są bardzo kruche i rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • 750 g schabu wieprzowego
    3 łyżeczki czerwonej pasty curry
    1-2 gruszki (można z kompotu, muszą być twarde)
    5 plastrów żółtego sera
    imbir marynowany ze słoika
    kilka wykałaczek
    olej rzepakowy do smażenia
    sól, pieprz

    Sos:
    1,5 szkl. bulionu
    1 cebula
    kilka suszonych grzybów
    3-4 suszone śliwki

Rolady z gruszką, serem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokrój poprzecznie w plastry. Rozbij na cienko. Z wewnętrznej strony posmaruj każdy pastą curry.
  • 2. Gruszki pokrój w miarę cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa ułóż plastry sera, gruszkę i marynowany imbir. Mięso zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami.
  • 3. Roladki obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym, przełóż do garnka i podlej bulionem. Cebulę poszatkuj i dodaj do sosu, śliwki pokrój na mniejsze części i razem z grzybami również dodaj do sosu. Roladki duś, aż zmiękkną. Podczas duszenia uzupełniaj płyn - można dodawać bulion lub wodę. Na sam koniec sos z roladami dopraw solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy