Rolady łączą w sobie smaki ostre i lekko słodkie, to za sprawą gruszki i pasty curry i imbiru. Duszone w ciemnym sosie grzybowym są bardzo kruche i rozpływają się w ustach.
Składniki:
750 g schabu wieprzowego
3 łyżeczki czerwonej pasty curry
1-2 gruszki (można z kompotu, muszą być twarde)
5 plastrów żółtego sera
imbir marynowany ze słoika
kilka wykałaczek
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz
Rolady z gruszką, serem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokrój poprzecznie w plastry. Rozbij na cienko. Z wewnętrznej strony posmaruj każdy pastą curry.
2.Gruszki pokrój w miarę cienkie plastry. Na każdy plaster mięsa ułóż plastry sera, gruszkę i marynowany imbir. Mięso zwiń w roladę i zepnij wykałaczkami.
3.Roladki obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym, przełóż do garnka i podlej bulionem. Cebulę poszatkuj i dodaj do sosu, śliwki pokrój na mniejsze części i razem z grzybami również dodaj do sosu. Roladki duś, aż zmiękkną. Podczas duszenia uzupełniaj płyn - można dodawać bulion lub wodę. Na sam koniec sos z roladami dopraw solą i pieprzem.
Komentarze