Rolady ze schabu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo smaczny obiad na niedzielę i święta

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram schabu wieprzowego bez kości
    2 cebule
    2 kawałki chleba pszenno-żytniego
    2 ogórki kiszone
    20 dag boczku wieprzowego parzonego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
    woda

Rolady ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
    Pokroić na plastry.
    Każdy rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
    Cebule obrać i pokroić w ósemki.
    Chleb pokroić w paski.
    Ogórki kiszone pokroić w ósemki.
    Boczek pokroić w paski.
    Na środku każdego rozbitego kawałka schabu ułożyć kawałek cebuli, chleba, ogórka oraz pasek boczku.
    Zawinąć w roladę.
    Spiąć szpilką do rolad.
    Na patelni rozgrzać tłuszcz.
    Obsmażyć na nim rolady.
    Wlać wodę i gotować do miękkości.
    W razie potrzeby dolać wodę.
    Gdy rolady będą miękkie wyjąć je i usunąć szpilki.
    Sos doprawić do smaku solą i zagęścić mieszaniną mąki i wody.
    Rolady podawać z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy