1 kilogram schabu wieprzowego bez kości
2 cebule
2 kawałki chleba pszenno-żytniego
2 ogórki kiszone
20 dag boczku wieprzowego parzonego
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
woda
Rolady ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek.
Pokroić na plastry.
Każdy rozbić i oprószyć solą i pieprzem.
Cebule obrać i pokroić w ósemki.
Chleb pokroić w paski.
Ogórki kiszone pokroić w ósemki.
Boczek pokroić w paski.
Na środku każdego rozbitego kawałka schabu ułożyć kawałek cebuli, chleba, ogórka oraz pasek boczku.
Zawinąć w roladę.
Spiąć szpilką do rolad.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Obsmażyć na nim rolady.
Wlać wodę i gotować do miękkości.
W razie potrzeby dolać wodę.
Gdy rolady będą miękkie wyjąć je i usunąć szpilki.
Sos doprawić do smaku solą i zagęścić mieszaniną mąki i wody.
Rolady podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze