Boczek rolowany

0 (0 ocen)

Boczek rolowany z jabłkiem i cebulą to idealna propozycja na świąteczny stół,pokrojony cieniutko będzie smaczną wędlinką na kanapkę.

Składniki:

  • 1,2 surowego boczku
    duże jabłko
    duża cebula
    2 łyżki musztardy francuskiej
    2 łyżki miodu
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    2 łyżki bułki tartej
    majeranek
    sól
    pieprz

Boczek rolowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z boczku odciąć skórkę i naciąć tak,aby dał się rozłożyć jak książka,oprószyć solą,pieprzem i majerankiem,odstawić na 1 godzinę.
  • 2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę,cebulę obrać i pokroić także w kostkę i dusić na maśle,aż powstanie gęsta masa,przestudzoną masę wymieszać \z bułką tartą,musztardą,miodem,olejem,pieprzem i majerankiem.
  • 3. Częścią przygotowanej masy posmarować boczek i zwinąć w roladę,obwiązać nitką wędliniarską,przełożyć na blaszkę i na wierzchu rozsmarować resztę masy,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 2 godziny co jakiś czas podlewając wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy