Rosół drobiowo- wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe i wołowe myjemy i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu, 30 minut przed końcem gotowania dodajemy liść lubczyku i natkę pietruszki doprawiamy ziarenkami smaku.
2.
Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a następnie przykrywamy folią na 15 minut ,aby odpoczęło.Ciasto dzielimy na połowę i obie części wałkujemy na cienkie placki. Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.
Komentarze