Rosół drobiowo- wołowy

0 (0 ocen)

Pyszny rosół w sam raz na niedzielny obiad

Składniki:

  • 1 udko z kury lub kaczki
    30 dkg szpondra wołowego
    2 marchewki
    1 pietruszkę
    mały kawałek selera
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól i pieprz
    1 łyżka ziarenek smaku
    natka pietruszki
    liść lubczyku

    Makaron:
    50 dag mąki
    3 jajka
    1/3 szklanki wody


Rosół drobiowo- wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso drobiowe i wołowe myjemy i zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu, 30 minut przed końcem gotowania dodajemy liść lubczyku i natkę pietruszki doprawiamy ziarenkami smaku.

  • 2.
    Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka, wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ugniatamy ,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a następnie przykrywamy folią na 15 minut ,aby odpoczęło.Ciasto dzielimy na połowę i obie części wałkujemy na cienkie placki. Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy