Rosół drobiowo-wołowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Oj! Wyszedł dokładnie taki, jaki robiła nasza babcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    2 podudzia z kurczaka
    150 g żołądków drobiowych
    200 wołowiny
    1 kapelusz podgrzybka
    1 cebula
    1 pietruszka
    2 marchewki
    1 mały seler
    1 por (biała część)
    kawałek kapusty włoskiej
    gałązka estragonu
    gałązka natki pietruszki
    2 liście laurowe
    1 ziarno ziela angielskiego
    gałązka lubczyku
    1 ząbek czosnku
    ulubiony makaron
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    posiekana natka pietruszki

Rosół drobiowo-wołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół drobiowo wołowy 1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodajemy sól (1 łyżka) i zagotowujemy.

    Do wywaru mięsnego dodajemy obraną marchew, seler, podpalaną cebulę, podpalaną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku , zioła i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Wywar przecedzamy przez gazę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z ulubionym makaronem, marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy