Rosół warzywny z rybnymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny rosołek warzywny z rybnymi pulpecikami. Polecam na niedzielny obiad.

  • 60 min

Składniki:


  • Włoszczyzna
    200 g wędzonego dorsza
    jajko
    papryka czerwona
    oliwa z oliwek
    cebula
    bułka tarta
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pęczek natki pietruszki
    pęczek koperku
    3/4 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
    sól ,pieprz

Rosół warzywny z rybnymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka) ,dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.
    Warzywa obieramy ,kroimy i smażymy na oliwie. Zalewamy wodą (1,5 l),wsypujemy łyżeczkę soli ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości jarzyn. Ryż gotujemy bez soli ,osączamy i dodajemy wraz z pulpecikami i posiekanym koperkiem i natką do rosołu. Całość gotujemy jeszcze 5 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy