Rosół z kaczki z makaronem ryżowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zachciało nam się rosołu "kaczkowego"...więc...paczymy kaczka jest, właściwie piersi, to co dalej? Dalej se paczymy a tu makaron ryżowy, warzywa...końcówka imbiru, sosy, grzybki...przeglądamy przyprawy i wtem...żarówa!!! Orientalny rosół z kaczki :P

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g filetu z kaczki (ze skórą)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 por (biała część)
    1 szalotka
    1 kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła ghee
    1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
    kilka suszonych grzybków mun
    1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    1/2 łyżeczki nasion kolendry
    kawałek kory cynamonu
    100 g kapusty pekińskiej
    makaron ryżowy (wstążki)
    szczypiorek
    sól, pieprz

Rosół z kaczki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rosół z kaczki z makaronem ryżowym 1. Filet z kaczki smażymy od strony skóry (na suchej patelni). Przekładamy do garnka (razem z tłuszczem), zalewamy wodą (1,5 l), solimy i gotujemy 20 min. Mięso wyławiamy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.

    Warzywa kroimy w słupki.

    Pora w piórka.

    Szalotkę i imbir siekamy.

    Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy do wywaru, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Wrzucamy pokruszone grzyby mun.

    Koper włoski, kolendrę i cynamon rozcieramy w moździerzu, dodajemy do zupy razem z pokrojonym mięsem i posiekaną kapustą.

    Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Do misek wkładamy makaron (suchy), zalewamy gorącym rosołem, czekamy aż makaron zmięknie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy