Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u babci. To ulubiona zupa mojego synka. Idealny rosół z kury wychodzi każdemu, gdy okażemy się cierpliwi podczas jego gotowania.
1 min
Łatwy
Składniki:
2 l wody
1 kg kury (lub części)
Marchew
Pietruszka
Kawałek selera
Cebula
Sól, pieprz
Ziele angielskie
Natka pietruszki
1.Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oraz zrumienianą na płycie cebulę, a także przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku.
Rosół można podać z makaronem, ryżem lub pulpecikami. Przed podaniem posypać natką pietruszki, kurę można podać z rosołem lub jako drugie danie.
Komentarze