Rosół z kury

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u babci. To ulubiona zupa mojego synka. Idealny rosół z kury wychodzi każdemu, gdy okażemy się cierpliwi podczas jego gotowania.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 l wody
    1 kg kury (lub części)
    Marchew
    Pietruszka
    Kawałek selera
    Cebula
    Sól, pieprz
    Ziele angielskie
    Natka pietruszki

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną kurę umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oraz zrumienianą na płycie cebulę, a także przyprawy. Miękką kurę wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku.
    Rosół można podać z makaronem, ryżem lub pulpecikami. Przed podaniem posypać natką pietruszki, kurę można podać z rosołem lub jako drugie danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy