Rosół z perliczki z lubczykiem

0 (0 ocen)

Rosół z perliczki z dodatkiem lubczyku jest bardzo smaczny, aromat podczas gotowania roznosi się po całym domu.

Składniki:

  • 1 perliczka o wadze 1 kilograma
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1 cebula
    2 łyżki lubczyku suszonego
    6 ziaren pieprzu
    sól, pieprz
    jarzynka

Rosół z perliczki z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Perliczkę dzielimy na mniejsze kawałki, warzywa obieramy, myjemy, cebulę opalamy na gazie. Wszystko przekładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy pierz ziarnisty, lubczyk, doprawiamy jarzynką i solą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlewamy 1-2 szklanki zimnej wody, chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, podajemy z makaronem.

Komentarze

Podobne przepisy