Rosół z wiejskiej kury z kurkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rosół z domowej kury z dodatkiem kurek i szafranu nabiera głębi smaku i koloru.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • wiejska kura z podrobami
    3 marchewki
    pietruszka
    połowa selera korzeniowego
    opieczona na blasze cebula
    por
    pomidor
    około 10 kurek
    10 ziaren zielonego pieprzu
    liść laurowy
    5 kulek ziela angielskiego
    szafran
    sól morska

    lubczyk
    natka pietruszki

Rosół z wiejskiej kury z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kura 1. Kurę dzielimy na kawałki. Przekładamy do garnka dodajemy warzywa, kurki i przyprawy. Zalewamy wodą. Woda powinna przykryć mięso i warzywa. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Rosół powinien tylko lekko mrugać.
  • rosół 2. Gotujemy około 3-4 godzin na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny.
    Pod koniec gotowania dodajemy lubczyk i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą morską.
  • rosół 3. Rosół podajemy z domowym makaronem i posypany posiekaną natką pietruszki.

Porady

Przepis na domowy makaron: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-na-zoltkach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy