Rosół z domowej kury z dodatkiem kurek i szafranu nabiera głębi smaku i koloru.
4 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
wiejska kura z podrobami
3 marchewki
pietruszka
połowa selera korzeniowego
opieczona na blasze cebula
por
pomidor
około 10 kurek
10 ziaren zielonego pieprzu
liść laurowy
5 kulek ziela angielskiego
szafran
sól morska
Rosół z wiejskiej kury z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurę dzielimy na kawałki. Przekładamy do garnka dodajemy warzywa, kurki i przyprawy. Zalewamy wodą. Woda powinna przykryć mięso i warzywa. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Rosół powinien tylko lekko mrugać.
2.Gotujemy około 3-4 godzin na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny.
Pod koniec gotowania dodajemy lubczyk i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą morską.
3.Rosół podajemy z domowym makaronem i posypany posiekaną natką pietruszki.
Porady
Przepis na domowy makaron: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-na-zoltkach
Komentarze