dwa udka z kurczaka
szponder wołowy
kawałek wołowiny
dwie marchewki
duża pietruszka
seler
1 cebula
mały por (biała część)
6 kulek ziela angielskiego
1 liść laurowy
kila ziarenek pieprzu
sól
szczypta mielonej kurkumy
na pierożki :
mąka
letnia woda
1 jajko
sól
mięso z gotowania bulionu
majeranek
pierz
dwa ząbki czosnku
Rosół z wołowo - drobiowymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa ,warzyw i przypraw gotujemy bulion, na bardzo małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie ,studzimy je, a następnie mielimy. Dodajemy dwa ząbki czosnku, pieprz,sól i majeranek. Gdy farsz mięsny będzie za suchy dolewamy trochę bulionu. Mąkę ,wodę,sól i jedno całe jajko łączymy ze sobą. Wałkujemy na placek i wykrawamy małe pierożki. Gotujemy przez ok 10 minut. Pierożki zalewamy bulionem.
Komentarze