rosołek z uszkami

0 (0 ocen)

  • 2 min

zupełnie inny smak rosołu

  • 2 min

Składniki:




  • rosoł
    1 szt kurczak,
    1 szt marchew,
    1,4 szt seler,
    przyprawa uniwersalna,
    Sól,
    pieprz,
    2 ząbki czosnek,
    ciasto
    0,5 kg mąka,
    1 szt jajka,
    woda,
    sól
    farsz
    35 dkg pieczarki,
    1 szt cebula,
    masło
    sól
    pieprz

Rosołek z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rosół; kurczaka dzielimy na porcje i gotujemy wraz z przyprawami do miękkości doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz przyprawa uniwersalna mozna dodac upieczoną połowe cebuli do aromatu do rosołu
    farsz ,: na masle dusimy drobno pokrojoną cebule następnie dodajemy starte drobno pieczarki na tarce i chwilę smażymy pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem studzimy
    uszka: z mąki, jajka i soli zarabiamy ciasto dodajemy tyle wody aby ciasto maiło konsystencje jak na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem kółeczka na każdy nakładamy farsz lepimy uszka i gotujemy w wrzącej wodzie aż wypłyną to tylko chwileczkę.

    podanie: na talerz nalewamy rosół i podajemy z ugotowanymi uszkami. wierzch posypujemy zieleniną

Komentarze

Podobne przepisy