Roszponka z jajkiem i skwarkami.

0 (0 ocen)

Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.

Składniki:

  • 150-200g roszponki
    2 cebule
    100g boczku
    2 jajka na twardo
    Sos:
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka aceto balsamico di Modena
    2 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżki oliwki
    sól, pieprz

Roszponka z jajkiem i skwarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałata 1. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze.
    Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki.
    Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki.
    Sos.
    Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do octu wymieszanego z sokiem pomarańczowym .Doprawić solą, cukrem i mocno pieprzem .Wlać olej i dobrze wymieszać.
    Sałatę posypać skwarkami ,krążkami cebuli ,polać sosem i ułożyć jajko.

Komentarze

Podobne przepisy