Roszponka z wędzonym pstrągiem i grapefruitem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna, orzeźwiająca sałatka, jakiej nie powinno zabraknąć na imprezowym stole. Wędzony pstrąg + słodki grapefruit to zgrany duet.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pstrąg (filet wędzony): 100 gramów
    - roszponka: 50 gramów
    - grapefruit (słodki): 1 sztuka
    - cebula (czerwona): 0.5 sztuki
    - pomidorki (koktajlowe): 15 sztuk
    - ser (parmezan): 3 łyżki
    - słonecznik (łuskany): 3 łyżki
    - mandarynka: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek (extra vergine): 3 łyżki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz (świeżo mielony): 3 szczypty
    - mięta (świeże listki): 3 łyżeczki

Roszponka z wędzonym pstrągiem i grapefruitem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z wędzonym pstrągiem 1. Filet z pstrąga podzielić na cząstki. Na trzy talerze rozdzielić roszponkę, dodać rybę, cząstki grapefruita (bez błonek!), pokrojoną w prążki cebulkę, pokrojone na pół lub w ćwiartki pomidorki (można też użyć surowego ogórka).
  • sałatka z wędzonym pstrągiem 2. Zetrzeć parmezan na płatki. Posypać solą, pieprzem, dodać słonecznik i po kilka listków mięty. Skropić oliwą i sokiem z mandarynki/ pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy