Idealny do chleba zamiast sklepowej wędliny. Do marynaty dodałam super ostry sos śliwkowy z dodatkiem octu jabłkowego, czerwonej cebuli, cynamonu, goździków, przyprawy korzennej i cukru trzcinowego.
27 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
1 kawałek świeżego boczku ( 2,5 kg )
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Rolowany boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek umyć, osuszyć i jeśli jest ze skórą to ją ściąć.
Cebulę i czosnek cieniutko pokroić.
Marynatę wymieszać i posmarować nią boczek ( więcej dać do środka ).
Na marynacie rozłożyć plasterki cebuli i czosnku.
Zwinąć roladę, związać sznurkiem wędliniarskim i posmarować resztą marynaty.
Tak przygotowany boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić czas na 3 godziny a temperaturę na 190 stopni.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby boczek jeszcze ładnie się zrumienił.
Boczek wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związał.
Kroić i podawać na zimno jako wędlinę do chleba.
Komentarze