Rolowany boczek pieczony

0 (0 ocen)

  • 27 godz.
  • Dla 1 osoby

Idealny do chleba zamiast sklepowej wędliny. Do marynaty dodałam super ostry sos śliwkowy z dodatkiem octu jabłkowego, czerwonej cebuli, cynamonu, goździków, przyprawy korzennej i cukru trzcinowego.

  • 27 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kawałek świeżego boczku ( 2,5 kg )
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku

    marynata :
    2 łyżki sosu śliwkowego Dażbóg Ostre Dzieje
    1,5 łyżki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    3 łyżki wody

Rolowany boczek pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć, osuszyć i jeśli jest ze skórą to ją ściąć.
    Cebulę i czosnek cieniutko pokroić.
    Marynatę wymieszać i posmarować nią boczek ( więcej dać do środka ).
    Na marynacie rozłożyć plasterki cebuli i czosnku.
    Zwinąć roladę, związać sznurkiem wędliniarskim i posmarować resztą marynaty.
    Tak przygotowany boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    Po upływie tego czasu naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić czas na 3 godziny a temperaturę na 190 stopni.
    Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby boczek jeszcze ładnie się zrumienił.
    Boczek wystudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związał.
    Kroić i podawać na zimno jako wędlinę do chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy