Różana tarta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ta tarta jest po prostu wyjątkowym wypiekiem, na wyjątkowe chwile.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Składniki:
    Ciasto
    3 duże żółtka
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżki cukru
    180 gramów masła
    Skórka starta z jednej cytryny
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    3 łyżki marmolady z owoców róży
    4 łyżki marmolady z płatków róży

    Pianka:
    3 białka
    1/3 szklanki różanego cukru

Różana tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lijvxg 1. Siekam mąkę z masłem i cukrem, dodaję jajka ,sól i startą skórkę z cytryny. Wyrabiam ciasto jak najkrócej, formuję kulę, owijam ją folią i chłodzę w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie wylepiam formę ciastem, formuję nieco wyższy brzeg. Ciasto bardzo gęsto nakłuwam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ciasto przez 20 minut w 165 stopniach.
    Łączę marmoladę i konfiturę. Nadzieniem smaruję podpieczone ciasto.
    Różany cukier przekładam do blendera i miksuję do uzyskania różanego cukru pudru. Ubijam białka na sztywną pianę razem z cukrem różanym.Pianę rozprowadzam na różanym nadzieniu. Ciasto piekę około 15 minut w 165 stopniach.
    Po ostudzeniu posypałam dodatkowo różanym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy