Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 37,5 dkg mąki
    3 jajka
    5 dkg cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    tłuszcz do głębokiego smażenia

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l8uu5w 1. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać jajka , cukier, cukier puder, śmietanę, sól , połączyć i zagnieść ciasto. Oziębić przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać po 3 kółeczka różnej wielkości: dużą szklanką, literatką i naparstkiem. Brzegi kółek ponacinać 5 razy w równych odległościach.
  • image-0yd4eiq 2. Białko roztrzepać łopatką. Kółeczka składać jeden na drugim zaczynając od największego. Środki sklejać białkiem
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz wkładać róże, smażyć około 4min na złoty kolor.
  • 4. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem na środek położyć wiśnię lub galaretkę np. porzeczkową. Z podanych składników wyszło 32 róże.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy